Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psic˛leg humanista i social.

Any 2011. Temps d'IlĚlusiˇ

satalaieta | 31 Desembre, 2010 19:59

.
I tu, què li demanes al 2011?
Temps d'il·lusió

Acaba l'any 2010. Un any que ha vist accentuar la crisi econòmica que ens afecta molt a gairebé tots i la crisi ètica que retreu i enriqueix a la majoria de dirigents, polítics, financers i empresaris del món liberal de la globalització econòmica i que és causa directa de l'altra crisi, la que ens afecta als altres (potser, per aquesta raó, molts jutges i majoria de votants tinguin l'objectiu de ser també dels que ocasionen la crisi en lloc de ser dels que la pateixen).
Ara és temps d'il·lusions, d'il·lusió (il·lusió, d’il·lús, que percep una imatge diferent de la que projecta l'objecte present, per un problema sensorial o racional del subjecte que la percep. Això pot provocar una falsa esperança sense fonament real). És temps de demanar als patges dels Reis Mags allò que anhelam, allò que desitjam o allò que necessitam. D'aquí a poc, a l'inici de l'any nou, en aquest cas el 2011, arriben els Reis i, si hem estat bons, ens portaran el que els hem demanat ferventment, la fe mou muntanyes, i si hem estat dolents, carbó, carbó amb el que encendre el foc etern en el per a purgar per sempre la nostra maldat (hi ha mals de principis del segle passat que segueixen fent mal ara).
I tu, què li demanes a l'any 2011? Què li demanes als Reis, als mags, clar?
Jo només li demano dues coses, dues il·lusions i, com a tals, gairebé segur impossibles:
1ª Que es compleixi l'article 35.1 de la Constitució espanyola de 1978, teòricament vigent: "Tots els espanyols tenen el deure de treballar i el dret al treball, a l'elecció de la professió o ofici, a la promoció a través del treball i a una remuneració suficient per satisfer les seves necessitats i les de la seva família sense que en cap cas es pugui fer discriminació per raó de raça o sexe".
2ª Que en les eleccions autonòmiques i municipals de la primavera de l'any que comença, 2011, guanyin, en totes les nacions, nacionalitats i autonomies, així com en tots els consells, diputacions i ajuntaments, opcions de pacte de tres o més partits i, si és possible, que siguin, en els seus estatuts, més partidaris del bé social que del bé capital, ja que majories absolutes o coalicions de dos s'assemblen, de fet, a dictadures absolutes o a dictadures relatives i cauen més fàcilment, gairebé indefectiblement, en la corrupció.
Amen.

Palma en festes. Festa de l'Estandard

satalaieta | 30 Desembre, 2010 08:14


Palma en festes. Festa de l'Estendard

La Festa de l'Estendard se celebra a Palma els dies 29, 30 i 31 de desembre.
Se celebra en commemoració de la conquesta de Mallorca per part del Rei Jaume I. El 31 desembre 1229 va aconseguir, per fi, conquerir Madina Mayurca, la ciutat musulmana de Mallorca (que avui és Palma).
El desembarcament a l'illa s'havia produït el 10 de setembre anterior a Santa Ponça (Calvià) després que es desistís, per culpa dels forts vents, de la intenció inicial de fer-ho al port de Pollença, encara que la conquesta de la ciutat de Mallorca no es va produir, tal com s'ha dit, fins a l'últim dia del mateix any. La conquesta dels últims nuclis de resistència musulmana, especialment en els castells d'Alaró, Pollença i Santueri a Felanitx no es produiria fins a més d'un any després.

Pel que fa al setge i conquesta de Madina Mayurca, la capital mallorquina musulmana, es va fer procurant minar les muralles de la ciutat en diversos llocs, i el moment inicial de la conquesta, el 31 de desembre, es va produir quan un grup de sis soldats conqueridors de l'expedició del Rei Jaume I va aconseguir posar un pendó o estendard de la corona d'Aragó en una de les torres de la muralla de la ciutat. D'aquí deriva la celebració de la “Festa de l'Estendard”.

Actualment (2010) s'inicien les festes amb un acte protocolari de les autoritats de l'Ajuntament de Palma, amb invitació a les autoritats de les instiutuciones supramunicipals, acte presidit per la Batlessa de Palma (Aina Calvo) i presentat per la regidora de Cultura (Nanda Ramon) i en què es llegeix el pregó de les festes. Aquest any aquest alt honor ha recaigut en l'escriptora i periodista, premi Josep Pla 2010, Llucia Ramis Laloux, que ha llegit el seu pregó: "Palma revisitada".

El programa de les Festes del Estendard 2010 és el següent:

Dimecres, 29-12-2010
- 18.00 h. Lectura del Pregó "Palma revisitada" a càrrec de l'escriptora Llucia Ramis Laloux, acte presidit per la Sra. batlessa de Palma Aina Calvo i presentat per la Sra. regidora de cultura Nanda Ramon i amb assistència de les autoritats municipals i invitació a les supramunicipals a la Sala de plens de l'ajuntament de Palma (Cort).
Dijous 30-12-2010
- 18.00 h. Concert de la Banda Municipal de música de Palma a la Plaça de Espanya.
- 19.30 h. Salvi a la Verge de la Salut a l'Església de Sant Miquel.
- 20.00 h. Homenatge al Rei Jaume I: Ofrena de corones d'entitats, institucions i Ajuntament de Palma al monument a la Plaça d'Espanya.
Divendres 31-12-2010
- 10.15 h. Cerimonial de la col.locació de l'Estendard Reial de la Conquesta de Mallorca i de la Cimera del Rei Martí. Plaça de Cort
10.30 h. Solemne missa concelebrada, presidida pel bisbe de Mallorca, a la Catedral de Palma (la Seu).
12.00 h. Representació del poema de la Colcada de Pere Alcántara Penya a càrrec de Miquelina Lladó i els al·lots de l'Escola de Música i Danses de Mallorca, a la Plaça de Cort.
12.15 h. Parlament de la alcaladesa de Palma, Aina Calvo, a la Plaça de Cort.
.

Molts d'Anys!!!

satalaieta | 25 Desembre, 2010 00:10

Don Melcior Rossellˇ i Simonet, l'home, mestre, espos i pare

satalaieta | 23 Desembre, 2010 01:13

Aquesta és la història dels records, i els sentiments a ells associats, d'un home humanista, model d'home, fill de fills, pare de pares, germà de germans, mestre de mestres, director de directors, amic d'amics i un model d'humanitat, saviesa, cultura i bondat per a tots els homes i les dones de bona voluntat. Moltes gràcies, Don Melcior, pel vostre testimoni, les vostres paraules, el vostre exemple i la vostra amistat.

1 Unes breus notes biogràfiques:

El 27 de setembre de 1916 neix a Santa Maria del Camí sota el signe de Libra. Cursa el batxillerat en el col·legi "Cervantes" de Ciutat. Alumne de Mossen Antoni Pons i Pastor. Estudia la carrera de mestre segons el Pla Professional de la República a l'Escola Normal de Ciutat.

1932-1934: És membre actiu de la Federació Escolar Balear, adscrita a la Federación Universitaria Española, juntament amb Cèlia Viñas i Olivella, Pere Serra i Pastor... organitzen missions pedagògiques pels pobles amb recitals de poesia i música, representacions de teatre, etc.

1935, estiu. Assisteix com a alumne de practiques a la Colònia Escolar del Port de Felanitx -"allà m'hi vaig fer mestre”- amb Joan Capó i Valls de Padrinas, Josep Eyaralar i Almazán, Catalina Vives i Pieras, Carme Eyaralar i Vives, Miquel Briñón i Mercant, Gabriel Font i Frau, Pere Serra i Pastor...

1936, octubre 26. És nomenat mestre en pràctiques a l'Escola Graduada de Llevant, a Ciutat.

1939, setembre 11 . Pren possessió de l'Escola del Coll d'En Rabassa.

1942. Novembre 6. Torna, per oposició, a deumilistes a l'Escola Graduada de Llevant.

1955, març 25. Passa, per oposició, a l'Escola Annexa de Practiques de la Normal, en propietat i com a Regent, on continuà fins la seva jubilació. Professor de Prácticas de Enseñanza i de Caligrafia a l'Escola Normal.

1968, octubre 8. Ingressa en el Cos Especial de Directors de Col·legis Nacionals.

1974, gener 20. A instàncies de Baltasar Coll i Tomàs i prèvia  presentació dels mèrits li és atorgat el Premi dels Premis Ciutat de Palma 1.973

1979, desembre. Forma part del Consell de Redacció de Maina des de la seva fundació. 

1998 rep el premi Ramon Llull.

2010, 17 de desembre: mor a Palma, pocs dies abans del solstici d’hivern i Nadal.

Jaume Bover i Pujol a "Un mestre de mestres: Melcion Rosselló i Simonet. Nota Biogràfica": 
http://www.raco.cat/index.php/Maina/article/view/104175/163436

Revista Maina nº 3 (any 1981) amb molts d’articles referents a Don Melcior:
http://www.raco.cat/index.php/Maina/issue/view/8500/showToc  

2: Enllaços i documents relatius a Don Melcior Rosselló    

Melcior Rosselló Simonet al web Arc Mediterrani  
http://www.mallorcaweb.net/arc46/cultura/conversesambdonmelcior.html 

Melcior Rosselló Simonet al blog Arc Mediterrani
Les converses en format issuu

Revista Maina nº 3 (any 1981) amb molts d’articles referents a Don Melcior:
http://www.raco.cat/index.php/Maina/issue/view/8500/showToc

Artícles de la revista Maina nº 3:

Jaume Bover i Pujol a "Un mestre de mestres: Melcion Rosselló i Simonet. Nota Biogràfica": 
http://www.raco.cat/index.php/Maina/article/view/104175/163436

Evocació de Melcion Roselló i Simonet. Miquel Briñón i Mercant

Melcion Rosselló, professor de practiques. Rubén Victor Rial i Planas 
http://www.raco.cat/index.php/Maina/article/view/104173/148361

Teoría y praxis educativa. Bartolomé Rotger Amengual
http://www.raco.cat/index.php/Maina/article/view/104174/148362

L’Escola Normal i la Colonia Escolar de Porto Colom (1935). Jaume Oliver
http://www.raco.cat/index.php/Maina/article/view/104182/148370

Melcion Rosselló Simonet, l'home. Joan Martorell Trobat

Obituari. Blog del Consell Escolar de les Illes Balears
http://ceibcaib.blogspot.com/2010/12/don-melcion-rossello-ha-mort.html 

Obituari. Diario Ultima Hora
http://balearweb.net/ceib/mrs/mrs.pdf 

.......................................

Dia internacional dels Drets Humans

satalaieta | 10 Desembre, 2010 10:05

.
El 10 de desembre de 1948, l'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar i proclamar la Declaració Universal de Drets Humans, el text complet figura en les pàgines següents. Després d'aquest acte històric, l'Assemblea va demanar a tots els Països Membres que publiquessin el text de la Declaració i disposessin que fos "distribuït, exposat, llegit i comentat a les escoles i altres establiments d'ensenyament, sense distinció fundada en la condició política dels països o dels territoris".
Segueix: http://www.un.org/es/documents/udhr/index.shtml
.
Declaració Universal del Drets Humans:  
.

Psicologia. Perspectiva de la professiˇ

satalaieta | 01 Desembre, 2010 00:14

.
Psicologia. Perspectiva de la professió

Sí, aquest escrit s'ha de concretar perquè no es referirà al concepte i objecte de la psicologia, sinó a l'organització dels professionals de la psicologia i a les revistes de psicologia, que ofereixen informació, formació i recursos específics de gran utilitat per als professionals, però també per a qualsevol persona interessada en el tema. Acabaré fent referència a les eleccions a Junta de Govern del Col·legi Oficial de Psicòlegs de les Illes Balears que es realitzaran el proper 15 del mes de desembre.

El 31 de desembre de 1979 el rei, de vacances nadalenques a Baqueira Beret, signa la llei de creació del Col·legi Oficial de Psicòlegs (COP), sent president del govern espanyol, el primer president constitucional del nou règim, Adolfo Suárez, president del partit polític UCD. Llei publicada al BOIB el 8 de gener de 1980. D'acord amb aquesta llei el Col·legi era únic amb seu a Madrid. En les diferents regions havia "Delegacions" del COP dirigides per "Juntes Rectores" presidides per un/a "President/a".
http://www.cop.es/vernumero.asp?id=5

A partir de l'any 2000 les diferents "delegacions", d'acord amb els respectius estatuts d'autonomia de la respectiva Comunitat es segreguen del COP i es converteixen en "Col·legis" i es crea el Consell General de Col·legis d'Espanya. No obstant això, la primera delegació que s’havia segregat i desvinculat del COP va ser la de Catalunya, creant el Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC), l'any 1985:
http://www.copc.org
Creació del COPIB (desembre de 2001):
http://www.copib.es/view_article.asp?cat=1&id=19
Creació del Consell General de Col·legis de Psicòlegs d'Espanya (maig de 2005):
http://www.cop.es/vernumero.asp?id=2

L'organització col·legial, professional, dels psicòlegs de col·legis integrats en el Consell General (tots, excepte el de Catalunya), la trobam a:
http://www.cop.es/vernumero.asp?id=1

Pel que fa a les revistes hem de citar infocoponline, una revista d'informació de psicologia actualitzada permanentment:
http://www.infocop.es
Revista que, al seu torn, enllaça amb altres revistes d'interès psicològic, com Psicothema, revista especialitzada de gran prestigi:
http://www.psicothema.com

Per finalitzar, tal com he anunciat al principi, fem referència a les eleccions a la Junta de Govern del COPIB (de les Illes Balears) del proper 15 de desembre (2010)
http://www.copib.es

Candidatures:
http://www.copib.es/pdf/ACORD JUNTA 25-10-2010.pdf
Calendari electoral:
http://www.copib.es/pdf/CALENDARIO ELECTORAL ELECCIONS COPIB.pdf

Antoni Ramis Caldentey
Psicòleg humanista social
1 de desembre de 2010
.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb