Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psicòleg humanista i social.

Avui, 25-03-2012, manifestació en favor de la nostra llengua

satalaieta | 24 Març, 2012 23:33

  
Aquest diumenge 25 març 2012 tindrà lloc a Palma (Mallorca. Illes Balears), a partir de les 18 hores, una important manifestació en defensa de la llengua pròpia de les Illes Balears, el català. Llengua que és sistemàticament atacada per alguns dels seus propis fills, com és el cas dels membres del Govern del PP, així com alguns membres del mateix partit del Parlament i d'Institucions com el Consell, Ajuntament de Palma,... i els votants i simpatitzants més ultres d'aquest partit (PP) inconscients, o conscients, del seu parricidi lingüístic. Ai d'aquells que ataquen, agredeixen, o fins i tot maten als seus propis pares! Aquest és el cas de l'actual Govern de Pepe Ramón Bauzá, dofí del condemnat Jaume Matas, del castellanoparlant monolingüe conseller de Turisme Carlos Delgado i del portaveu del mateix Govern el conseller d'Educació Rafael Bosch, en altre temps defensor de la nostra llengua, professor del president del Govern i moderat i que, actualment, per a poder mantenir els seus dos importants càrrecs, ha invertit aquestes tres virtuts.
.
La manifestació porta per lema: "sí a la nostra llengua". Surt de la Plaça d'Espanya, a les 18 hores.
.
Té previst baixar pel carrer dels Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, el carrer Unió, el Born, el carrer d'Antoni Maura i el passeig de Sagrera i arribarà, finalment, al Consolat de la Mar, seu del Govern de les Illes Balears.
.
Està previst que, a més de la gent de Palma, participin ciutadans de diversos pobles de Mallorca: Camps, Esporles, Campanet, Muro, Santa Margalida, Valldemossa, Felanitx, Manacor, Petra i Alcúdia.
.
L'Obra Cultural Balear encapçala un conjunt d'entitats culturals convocants de la manifestació. Jaume Mateu, president de l'OCB, diu que aquesta manifestació ha de ser "l'inici un intens, actiu i llarg camí a favor de la defensa del català”.
.
Camí que ja va iniciar l'últim dia del mes passat, febrer, Jaume Bonet, membre de la directiva de l'associació "Jubilats per Mallorca", mitjançant una vaga de fam en protesta pels atacs que infligeix el Govern de les Illes Balears a la llengua pròpia. Quan se li pregunta si no li sembla molt radical la seva acció de defensa de la llengua respon que el que és radical, ultra diria jo, és el conjunt de mesures que pren el Govern en contra de la nostra llengua.
.
.
El català és la llengua pròpia de les Illes Balears des de la conquesta catalana de Mallorca per part del rei Jaume I de la corona d'Aragó en 1229 i la posterior concessió, el 1230, de la "Carta de Franquesa".
.
Les institucions i la llengua catalana, com a pròpia i primera de les illes Balears, es van mantenir fins a la victòria de Felip V que amb el "Decret de Nova Planta (1715)", va abolir les institucions pròpies de les Illes Balears i va començar una introducció autoritària de la llengua castellana, primer atac a la llengua pròpia.
.
L'Espanya centralista de 1812 a 1978 que aspirava a transformar-se en un estat unitari a imitació de França va sotmetre a les illes Balears a una institució centralista d'una Espanya unitària. La llengua catalana va ser exclosa de l'administració pública, de l'ensenyament, del notariat i de la vida comercial. Amb la II República (1931) es va intentar aprovar un Estatut d'autonomia de les Illes Balears. La Dictadura de Franco (1936-1975) va significar l'enduriment centralista polític i de la persecució de la llengua catalana a les Illes Balears.
.
Tanmateix, la restauració democràtica, exemplificada en la Constitució Espanyola (1978) va suposar la creació de l'Espanya plural de "les Autonomies" i, amb ella, la recuperació del respecte del català com a llengua pròpia de les illes Balears, especialment des de 1983 amb l’aprovació de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears que concreta les institucions del Parlament i Els Consells Insulars de cada illa, així com reconeix el català en pla d'igualtat amb l'altra llengua oficial (el castellà comú a totes les autonomies de l'Estat).
.
L'Estatut de les Illes Balears, així com la llei orgànica de "Normalització Lingüística" van ser aprovats per unanimitat, fins i tot amb els vots del Partit Popular.
.
Per contra, el Govern del PP de Pepe Ramón Bauzá, sorgit de les últimes eleccions autonòmiques, s'ha caracteritzat per un atac frontal i dur a la ciutadania mitjana de les Illes Balears incrementant els impagaments a proveïdors el que ha incrementat l'atur; i encarint sanitat, educació i impostos directes i indirectes, reducció de situacions de benestar social, cultura, ecologia i medi ambient, així com per l'atac frontal a la llengua pròpia, especialment mitjançant la "llei de la funció pública", llei aprovada exclusivament amb els vots de la majoria absoluta (sempre he dit, i em reafirmo, que les majories absolutes són dictadures) d'un únic partit, el PP, llei que subordina la llengua pròpia de les Illes a la llengua oficial de l'Estat espanyol, incomplint tant l'Estatut com la llei de Normalització Lingüística, que obliguen a que cap de les dues estigui, a nivell oficial, per sobre de l'altra i al coneixement d'ambdues per part dels treballadors públics i d'atenció al públic, mentre que aquesta nova llei del Govern permet que els funcionaris i treballadors públics desconeguin la llengua de la ciutadania de les Illes Balears. És una llei il·legal (per no respectar ni la llei de Normalització Lingüística ni l’Estatut, aquest llei de rang superior) neofranquista que pretén, a la llarga, juntament amb altres mesures (castellanització de la ràdio i televisió balears, castellanització de l'escolarització, ...) acabar amb el català com a llengua pròpia.
.
http://dbalears.cat/actualitat/balears/l-ocb-vol-convertir-la-manifestacio-de-diumenge-en-una-festa-per-la-llengua.html
.
http://www.youtube.com/watch?v=1vrsK6LhlLE
.
.

Presentació del llibre: "L’arquitectura escolar de Guillem Forteza Pinya"

satalaieta | 08 Març, 2012 23:47

.
.
Presentació del llibre:
.
L’institut d’Estudis Baleàrics i Lleonard Muntaner, Editor, es complauen a convidar-vos a la presentació del llibre:
.
L’arquitectura escolar de Guillem Forteza Pinya 
Societat, cultura i política a la Mallorca de començament del segle XX
Original de Jaume Mayol Amengual
.
L'acte tindrà lloc dimecres dia 14 de març de 2012, a les 19.30 h a l’aula 1 del Centre de Cultura “SA NOSTRA” (carrer de la Concepció, 12, de Palma).
.
Hi intervindran: Josep Quetglas, arquitecte; Catalina Cantarellas, historiadora de l’art; Jaume Oliver, pedagog; Cristòfol Vidal, director de l’IEB i Jaume Mayol, arquitecte i autor del llibre. Tancarà l’acte: Rafel Bosch, conseller d’Educació, Cultura i Universitats i president de l’IEB. Moderarà l’acte Lleonard Muntaner, editor.
...............................................................
.
Guillem Forteza Vist per Jaume Mayol:
.
“Guillem Forteza estudia a l’escola de Barcelona i acaba la carrera a finals de l’any 1917. La seva condició d’arquitecte frontissa (entre els arquitectes anteriors a 1906 i posteriors a 1919) ens ajuda a entendre el procés de transformació que sofreix l’arquitectura mallorquina entre els anys vint i trenta del segle passat. Guillem Forteza neix al 1892, es titula al 1917 i mor al 1943.
.
La seva etapa professional es condensa en un quart de segle, que coincideix amb el període més intens de la recent història de l’arquitectura. De tota la seva polièdrica biografia professional destaca un fet: el 1921 és nomenat Arquitecte Director de Construccions Escolars de l’Estat a Balears. Aquest càrrec dóna peu a més d’un centenar de projectes escolars, compresos entre 1921 i 1940. S’analitzen aquests projectes un a un, per entendre, des de dins, els mecanismes projectuals de cada proposta. En podem distingir dos models: En primer lloc, veiem escoles tradicionals, regionals. Són de planta simètrica, de volumetria compacte i organització centrípeta. S’organitzen les aules al voltant d’un pati, entès com una aula més a l’aire lliure. Aquest pati és hereu de la tradició arquitectònica local i solució a temes pedagògics i higiènics. En segon lloc, en l’obra de Forteza, es distingeixen els grups escolars clarament lligats al moviment modern. Són de planta asimètrica, de volumetria dispersa i d’organització centrífuga...”
Jaume Mayol
.
Jaume Mayol:
.
Jaume Mayol (Montuïri, 1976) es va llicenciar en arquitectura (UPC, 2000) i es va doctorar (UPC, 2010) amb la tesi "L'Arquitectura Escolar de Guillem Forteza, 1917-1943", distingida amb el Premi Lluís Domènech i Montaner 2011, convocat per l'Institut d'Estudis Catalans. Reivindica una arquitectura creativa, capaç de renovar a partir del coneixement del passat i del propi entorn geogràfic i cultural. D'aquí el seu interès per Guillem Forteza (Palma, 1892-1943).
Llorenç Capella. Brisas.
Guillem Forteza vist per Jaume Mayol:
.
La Almudaina. Guillem Forteza El arquitecto que pensó el siglo XX
http://medias.diariodemallorca.es/suplementos/2012-03-11_SUP_2012-03-04_23_03_53_almudaina.pdf  
.
Les Escoles d’Eivissa de Guillem Forteza
http://blog.diariodeibiza.es/lamiranda/2010/06/04/las-escuelas-pitiusas-de-guillem-forteza/  
.
Les escoles de Guillem Forteza. Brisas
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=explorer&chrome=true&srcid=1sw4T8jXIKuZ5C5UHuAC0yXIsFOi7RA1XpeWlLiuBQM4oW958L-uAnaw6pyoq&hl=en  
.
La tesi de Jaume Mayol. Trobada a un escrit del blog “Alta Mar” de Fabián Montojo:
http://fabian.balearweb.net/post/108514
.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb