Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psicòleg humanista i social.

Cospedal vol vendre els boscos públics

satalaieta | 22 Febrer, 2013 00:21

Rebut per correu electrònic:

Comença la festa

Cospedal pretén liquidar els boscos d'utilitat pública de Castella la Manxa.Demano que ho llegiu, difoneu i firmeu a:Benvolgut amic/ga:
Davant els plans de la Junta de la Comunitat de Castella-la Manxa de començar un procés de venda dels boscos forests declarats d'utilitat pública i inclosos en el Catàleg, des de la Societat Espanyola de Ciències Forestals volem manifestar el nostre més frontal rebuig a aquest procés, que podríem anomenar de "desamortització dels béns públics". Aquests plans estan provocant una important alarma al sector forestal, en els grups conservacionistes i en la societat en general, i des de la SECF volem posar de manifest el següent:

· Està demostrat i acceptat que el Catàleg de boscos d'utilitat pública, que es va establir el 1859, s'ha mostrat com la millor eina per a la conservació i millora de les boscos espanyols. Flexibilitzar a conveniència, si no és per a fins puntuals d'interès general superior, seria un gran error.

· Convé recordar que l'Estat i les Comunitats Autònomes han estat els grans compradors de terrenys forestals degradats en els últims 30-35 anys. Es tractava de terrenys amb especials característiques orogràfiques, ecològiques i ambientals en els que els seus propietaris no podien assegurar el compliment de les seves funcions d'interès públic per raons econòmiques òbvies. Les administracions els han comprat i restaurat amb fons públics, en alguns casos mitjançant fortes inversions en millora, conservació i infraestructures per assegurar el compliment de les seves funcions que no era possible assegurar i mantenir des de la propietat privada. Sembla que ara es volen tornar a mans privades.

· Succeeix també, en aquest cas, que l'Administració encarregada per llei de vetllar per la bona gestió i conservació de les forests, ha decidit fer desistiment de les seves funcions i posar-los en mans privades, sense garanties de la seva bona gestió i conservació, sota el bast pretext de reactivar la producció econòmica d'aquests predis. Aquesta iniciativa, si finalment les lleis un cop modificades ho permeten, pot obrir una bretxa de conseqüències imprevisibles, amb efectes molt perjudicials per a la conservació i millora del nostre patrimoni natural. Només cal imaginar què passaria si la resta de les comunitats autònomes i ajuntaments poguessin vendre sense traves les forests públiques de la seva propietat per pagar els seus actuals deutes.

· D'altra banda, en no existir un preu de mercat determinat per l'oferta i la demanda, és pràcticament segur que les Muntanyes de UP de Castella-la Manxa es vendran a preus polítics d'urgència per pagar deutes immediates o per ser urbanitzats, en alguns casos, quan per fi es superi la crisi.

· Sembla que està confirmat que alguns de les muntanyes a alienar han estat objecte d'inversions importants en infraestructures i millores realitzades recentment. Igualment es confirma que almenys tres de la muntanya que es pretén vendre a la província de Toledo ja han estat desafectats de la figura "Protecció de Refugi de Fauna" per facilitar la seva venda.

· En l'actualitat, la importància dels boscos per les seves produccions ambientals, supera gairebé sempre a les seves produccions econòmiques per importants que siguin, i obeeix més a les necessitats que els països tenen de comptar amb àmplies superfícies forestals ben distribuïdes que assegurin el compliment de les funcions biològiques i socials dels territoris.

I, finalment afirmar que des de la SECF estem determinats a aturar la posada en marxa d'aquest nefast procés que més sembla una ocurrència interessada que una decisió de Política responsable.

Com una via d'actuació en aquest sentit, us remetem al portal change.org, on s'estan recollint firmes en contra d'aquesta iniciativa. Aquesta petició va dirigida a la consellera d'Agricultura i la presidenta de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa.


Altres col·lectius (PROFOR, Col·legi d'Enginyers de Forests, Col·legi d'Enginyers Tècnics Forestals, Societat Espanyola per a l'Estudi de les Pastures, Associació Espanyola d'Ecologia Terrestre ...) també estan actuant en contra d'aquesta iniciativa. Us enviem la informació que ens ha anat arribant:

Comunicat Oficial del Col·legi d'Enginyers de Forests:

Nota de premsa del Col·legi d'Enginyers Tècnics Forestals:

Altres comentaris a:


Una cordial salutació
Gregorio Montero
President de la SECF

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb