Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psicòleg humanista i social.

Els Verds han mort, visca el PP

satalaieta | 16 Octubre, 2004 08:26

Els Verds han mort, visca el PP

Llegeixo al Diario de Mallorca  d’avui (fa devers una setmana que vaig començar l’escrit) que Miquel Àngel Llauger, el promotor del Congrés Extraordinari per a integrar el Partit dels Verds de les Illes dins Esquerra Unida de les Illes, a imatge i semblança del que han fet a Catalunya (el que passa és que a Catalunya les diferències entre un i altre partit eren importants i aquí, a les Illes, la capacitat de convocatòria a les urnes era quasi idèntica) ha guanyat, per un vot (35 a 34) aquest Congrés extraordinari, amb la qual cosa desbanca de la coordinació del Partit, així com a la seva idea estratègica (créixer de forma independent i pactar amb els Partits que presentin uns programes més ecològics i socials en pla d’igualtat) a Margalida Rosselló (Veus, Margalida?, si m’haguessis afiliat com t’he demanat aquests 16 darrers anys, al menys haurien empatat a 35).

I aquest fet ens deixa orfes polítics a tots aquells que pensàvem que els Verds més que una opció (un Partit) política era una necessitat de supervivència transversal assumible per totes les persones honestes i dignes de qualsevol lloc de l’arc ideològic polític. Fins i tot jo, quan alguns familiars i amics de dretes me deien que no podien votar al seu Partit desprès d’haver donat suport a la invasió d’Iraq amb les seves terriblement injustes conseqüències, i que no podien votar un Partit d’esquerres, per que ells eren de dretes, jo els hi deia que tenien la solució votant al Verds que “és un partit que compren des de la dreta, fins a l’esquerra, per a aquelles persones honestes i dignes que pensen que el primer de tot és la possibilitat de supervivència, en un món respirable i vivible, a la Terra”. Ara ja no serà així, ara serà una secció d’Esquerra Unida Partit no transversal i universal, sinó vertical ubicat a l’esquerra del PSOE. I, si és cert que, personalment, també molts dels seus membres, moltes de les seves idees i moltes de les seves accions comuniquen molt bé amb el meu sentir, i que sempre que s’han presentat amb coalició amb els Verds els he votat, no me resulten simpàtics com a fagocitadors dels Verds transversal i universal (per molt minoritari que pogués ser a les votacions), ni com a aprofitadors de les circumstàncies (m’estranya que Eberhard Grosque no hagi demanat coherència i dignitat, al si del seu Partit i als partidaris externs, en aquests moviments).

Si agafes un pot de pintura verda i un pot de pintura vermella i els mescles ben mesclats, tindràs una mescla negra, negra, negra. I si bé a mi m’agrada una bandera verda i vermella no m’agrada gens una bandera negra.

I si no m’agrada la idea del lliurament dels verds a Esquerra Unida (Ara, a alguns llocs de la Península ja es diu “Esquerra Verda”, amb la qual cosa renuncia a l’Esquerra Vermella i a la unió de totes les Esquerres, per a quedar-se en una Esquerra monocular) per a quedar-hi integrats en una refusió negra que perd la identitat d’uns i d’altres i de la que, n’estic convinçut, el resultat total serà inferior a la suma dels dos, menys m’han agradat les formes en que això s’ha fet, unes formes molt semblants a les utilitzades per Esperança Aguirre per a guanyar la Comunitat de Madrid una vegada perduda (aquestes formes, que inclouen grosseria i mals tractaments als propis membres del propi grup) les coneixia com  habituals de la dreta cavernícola, però mai les hagués pogut considerar pròpies de persones dels partits que consider ètics.

Per ventura Esquerra Unida estirà contenta de veure la possibilitat d’annexionar-se els Verds i poder utilitzar les seves senyes d’identitat i el seu patrimoni de coherència ecològica i ètica que ha acumulat des de la seva creació; però, per ventura també, com jo, estaran en total desacord amb el procediment, “no tot val per justificar el fi”, i li diran a Miquel Àngel Llauger, allò de “Roma no paga traïdors”, però el que es evident que qui estan refregant-se les mans de felicitat és el Partit Popular, el més beneficiat d’aquestes bregues internes als distints partits del que en un moment varen governar amb pacte. Tant que si en aquest afer hi ha hagut submarins és més probable que ho siguin del PP que d’EU. Igual que a la primera legislatura del qui, a la segona es va mostrar sanguinari, que governava quan entre socialistes, EU, i nacionalistes tenien majoria, però l’EU d’Anguita mai no va voler aquesta majoria, facilitant així el govern del que a la segona es revelaria com  l’impresentable. 

En qualsevol cas, les formes de Miquel Àngel Llauger me deixen orfe de Partit a qui votar (no puc votar a partits de persones que utilitzen aquestes formes, ni a partits que annexionin o pactin amb aquests partits), desprès de quasi 16 anys de referent clar per a la votació. Descartats, també PP, per la seva ètica incompatible amb la meva, i qualsevol partit capaç de, pels motius confessables o inconfessables que siguin, pactar amb ell, l’arc de Partits, a les Illes, votables se me redueix moltíssim: sols PSM, PSOE i ERC, quan fa poc més d’un any tots eren aptes excepte un.

Que consti que reconeixem la legalitat de tot el procés que a dut a conquerir la Coordinació general a Miquel Àngel Llauger, això no ho hem posat en dubte mai. El que no aprovam és el procediment, incompatible amb els nostres criteris ètics. De la mateixa manera que la repetició de les eleccions a la Comunitat de Madrid era perfectament legal, la qual cosa no lleva que la ètica fos molt discutible. No aprovam el procediment i no compartim l’estratègia proposada a seguir.

.

Sa Talaieta Petita (avui més petita que mai)

.

Ponències polítiques d'aquest Congrés extraordinari:

http://www.elsverds.com/ponencies1.htm

 

 

 

Comentaris

no et desanimis!

Potti | 16/10/2004, 10:02

Molts de nosaltres esteim orfes, i lo únic que podem fer es mirar de votar al que s'assembla més als nostres ideals. La veritat és que és una putada que un partit polític 'desaparegui' d'aquesta manera, però el que ha passat és la evolució d'Esquerra Unida. Ja ho va fer als seus inícis i ja feia temps que no s'anexionava qualque petit partit d'esquerres. Però bé, sort home i no et tornis un més dels 'nuls', que això no ajuda a res (bé, ajuda a uns que jo hem se...)

EA: esquerra atomitzada

Pep | 16/10/2004, 13:52

La més gran de les debilitats de l'esquerra és la seva atomització en, com a mínim cinc opcions electorals. Que aií i tot, encara hi hagi gent que diu que no vota perquè cap opció representa exactament el que voldria, és agafarse-la amb paper de fumar. No crec que hi hagi futur si no es creen com a mxim dues grans plataformes d'esquerres. Una que aspiri a atreure les clases miges i urbanes, més centrista i socialdemòcrata i l'altre més alternativa i adaptada a les noves clases i als nous moviments. Al pas que anam tenim PP per molts d'anys. Més pragmatisme, més racionalitat i més gent preparada per governar és el que ens cal

qüestió de formes

Antoni Ramis Caldentey | 18/10/2004, 05:30

Potser la més gran debilitat de l'esquerra, Pep, fos, fins ara, la seva atomització. Des d'ara la seva més gran debilitat són les seves formes (idéntiques a les de la dreta més ultra). Fins ara se diferenciava d'aquesta dreta per una ètica molt superior.

Puc dir-hi la meva?

Miquel Àngel Llauger | 21/10/2004, 21:11

Amics, em trobo amb aquests missatges a la vostra web. Estic convençut que totes les opinions polítiques són respectables, i totes poden estar equivocades, però també crec que les acusacions de manca d'ètica i de ser un submarí d'un partit dins un altre han de ser fonamentades, i mereixerien, com a mínim, escoltar l'acusat. Estic a la vostra disposició si voleu que vos expliqui els meus plantejaments. D'entrada us puc dir que no he defensat cap proposta política que no entengui (encertadament o no, naturalment) que va en benefici de la capacitat i el pes dels Verds. Miquel Àngel

Evidentment, pot dir la seva

Antoni Ramis Caldentey | 21/10/2004, 22:03

Tothom té dret a dir la seva. I vosté igual que qualsevol altre persona. Pens que al nostre primer escrit adjuntam "la seva" i "l'altra" recollides a les respectives ponencies polítiques. Igualment deiem que vosté va actuar amb tota legitimitat i legalitat. I no dubt que hi pot haver opinions que recolçarien el que vosté ha fet. Des de la meva Talaieta molt petita la meva opinió, tan respectable com les altres, és que no m'han agradat gens els procediments, tot i ser legítims i legals. Com, potser m'equivoqui, no crec que incrementi les possibilitats polítiques verdes (per ara sols conec una divisió interna en un Partit i dos vots menys). Rellegint el meu escrit primer segueixo sense veure on l'he acusat "de manca d'ètica i de ser un submarí d'un partit dins un altre" o de qualsevol altra cosa, excepte d'unes formes o procediments que no m'agraden a mi personalment.

animo

votante verde | 06/09/2005, 17:18

que no desaparezca la opción verde!, no a la marginacion ni la disolucion ni la confusión de Els Verds en Esquerra Unida!!!!, El proyecto verde es un proyecto totalmente distinto al comunista de Esquerra Unida, por mucho que se pinte para agarrar votos de alternativo, de izquierdes, ecologistas, etc.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb