Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psicòleg humanista i social.

Plataforma: Resum d'actuacions

satalaieta | 09 Setembre, 2005 18:21

 

Arc46, grup humanista de comunicació

Arc46 ..Diari de l'Arc46 ..Felanitx a l'Arc ..Felanitx al Diari

Escrits i comentaris: arc46nou(a)mallorcaweb.net

Especial Portocolom

Plataforma: Resum d'actuacions

Com estau?

Aquests darrers dos mesos d’estiu han estat molt intensos per la plataforma Quin port Volem? . Intentarem explicar on ens trobam.

El projecte de “Adecuación del frente litoral de Portocolom” (o passeig marítim) dissenyat pel Ministeri de Medi Ambient quan Jaime Matas era Ministre a petició de la Asociació de veinats Pro-Portocolom i el PP local, te actualment un finançament de 8.209.000 euros. El seu cost inicial era de 2.700.000 euros (¿?). El projecte és ara en mans de la Conselleria de Medi Ambient després de que el Ministeri l’hi cedís, i serà aquesta Administració la que l’executi.

La setmana passada poguérem tenir accés a la memòria del document, els plànols generals i el pressupost. Després d’examinar aquests documents, pensam que es tracta de la pitjor versió de passeig que havíem imaginat. No ens podem estendre ara a explicar-ho, però si algú vol consultar-ho o tenir una copia per mirar-ho a ca seva ens ho podeu demanar a través d’aquest correu.

Si s’arribés a executar aquell projecte, el port que coneixem ara l’hauríem de anar a cercar a les postals dels souvenirs.

La inversió prevista és de 4 milions d’euros pel 2006 i 4 més el 2007.

Com sabeu a les primeries d’agost (i després de la mobilització que es va produir a Portocolom contra el projecte) el Conseller de Medi Ambient Jaume Font va sol·licitar una reunió a la Plataforma.

A aquesta reunió l’hi exposarem al Conseller el nostre rebuig a les obres i la necessitat de que els doblers no es tudassin en maquillatge de mal gust, uniformització amb ciment i passarel·les…i que els doblers s’utilitzassin per arreglar els problemes ambientals endèmics del port, com la péssima qualitat de l’aigua de bany i de consum humà, la degradació del fons marí, la restauració de les barraques, la neteja del litoral, la reparació del clavegueram que vessa aigües fecals dins el Port, regulació del fondeig, recollida i gestió de residus, millora del patrimoni… més avall vos adjuntam unes imatges prou explícites d’aquesta problemàtica.

El Conseller es va comprometre a arribar a acords, a consensuar actuacions i a posar en marxa una comissió de treball on hi hagi tothom representat per opinar i influir sobre “un nou projecte” que contempli aquestes demandes. Textualment va dir: “començarem de cero”, “l’anterior projecte pot quedar dins un calaix si no agrada a tothom” etc… la Plataforma es va comprometre també a presentar la seva alternativa dins el mes d’octubre i a fer-ho a través de l’Ajuntament, dins la comissió que s’ha de crear o directament anant a la Conselleria.

També hi ha el compromís de contractar a un tècnic del gust de tothom per influir en la redacció del nou projecte i que tengui presents les demandes de la Plataforma i la resta de persones del Port.

Les paraules del conseller sonen a una música diferent i són bastant tranquil·litzadores. Així i tot, la Plataforma i la gent preocupada pel futur del Port no podem confiar al 100% amb les bones paraules del Conseller, ni de cap Diputat, batlle o altre alt càrrec fins que vegem una nova proposta sobre el paper que contempli millores ambientals de veritat. De fet sense la mobilització d’aquest estiu és probable que ni tan sols s’hagués produït aquesta reunió.

La trobada va tenir com a punt positiu (amb les reserves que toca) l’inici d’un diàleg amb la Conselleria, però per altre banda ens preocupa l’actitud exhibida a estones per la batllessa Catalina Soler. Davant la disposició del Conseller a iniciar una nova redacció que contempli els problemes reals del Port, la batllessa va intentar fer veure en diverses ocasions que s’havia d’executar el projecte inicial i que si sobraven doblers ja arreglaríem altres coses. Va dir textualment: “una cosa és el passeig i una altra els problemes ambientals”.

Nosaltres pensam que els doblers de la Conselleria de Medi Ambient s’haurien de gastar en favor del medi ambient i no en contra, però no tothom pensa així.

DIAGNÒSTIC DEL PORT i RECULL DE PROPOSTES

La plataforma creu que s’ha de renegociar (o començar a fer-ho) i presentar una alternativa de com volem que s’inverteixi. És important tenir present que disposam de poc temps, com a tard a finals d’octubre.

D’ença que es va formar la Plataforma s’han recollit a través del correu, per telèfon, als actes reivindicatius… multitud de propostes d’intervenció i preocupacions de molta gent pel que fa al litoral i del Port en general.

Evidentment les farem arribar a la Conselleria.

Aquesta setmana el biòleg i paisatgista Pere Bennàssar i amb la col·laboració d’altres persones, ens va presentar un diagnòstic de Portocolom que recull la seva problemàtica i estableix uns criteris alhora d’intervenir sobre el que afecta al litoral. Pensam que aquest diagnòstic és vàlid com a base per fer feina a partir d’ara. El document te 47 pàgines, fotografies, gràfics… i és massa feixuc per fer-ho arribar per correu o penjar-ho a Internet. Totes les persones que volgueu llegir-lo, afegir-hi propostes, criticar-lo o el que sigui podeu demanar-ho a través del correu i vos faríem arribar una còpia del cd.


Pèrdua de transparència de les aigües de Porto Colom. La primera fotografia correspon a l’hivern a la dècada dels 90. La segona correspon a un vol del 2002 a final de l’estiu. A la segona fotografia s’observa clarament com no es pot veure el fons. (Font : Pere Bennàssar)

Nedstat Basic - Free web site statisticsEls arcs de comunicació comuniquen i uneixen

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb