Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psicòleg humanista i social.

Finalitzen les reunions de la comissió per a la remodelació de Portocolom

satalaieta | 12 Gener, 2006 19:33

 

Arc46, grup humanista de comunicació

Arc46 ..Diari de l'Arc46 ..Felanitx a l'Arc ..Felanitx al Diari

Escrits i comentaris: arc46nou(a)mallorcaweb.net

Especial Portocolom

Finalitzen les reunions de la comissió per a la remodelació de Portocolom

Finalitzen les reunions de la comissió per a la remodelació de la primera línia de Portocolom

.

Ja fa2 anys i mig que es va anunciar la construcció d'un passeig marítim a Portocolom. La polémica ha acompanyat el projecte tot aquest temps per mor que un ampli sector de la població es va organitzar per rebutjar-lo.

Diverses agrupacions i col·lectius locals de diferents àmbits constituïren la Plataforma Quinportvolem?, creada amb la intenció d'aturar diverses aberracions ambientals i patrimonials contingudes dins el projecte.

Participen activament d'aquesta Plataforma : el Grup Airòs, el GOB, la Federació d'Associacions de veinats de Felanitx, EU-Els Verds, PSM...però sobretot persones a nivell particular.

Després d'un estiu (2005) amb diversos actes reivindicatius i taules de debat que varen culminar amb una festa en defensa del port a la que assistiren prop de 1.200 persones, el Conseller de Medi Ambient va fer una visita a Portocolom per mirar de calmar els ànims amb la proposta de crear una comissió per consensuar un nou projecte.
Finalment, el setembre de 2005 es va formar la comissió. Aquesta s'ha reunit de llavors fins a 16 vegades, hi ha participat la Plataforma, l'Associació de veinats de Portocolom, l'Associació Hotelera, Esquerra Unida-Els Verds, el Grup Mixt, PP i PSOE (aquest només a les 3 primeres). UM no ha participat. Es varen contractar dos tècnics per tractar qüestions diverses i
actuar d'enllaç entre aquesta comisió i la Conselleria, on s'ha de redactar el projecte final.

Aquests 4 mesos s'han discutit les actuacions a escometre, les mancançes i problemes actuals i futurs, la forma de tractar-los i quins eren més prioritaris. Al final de les reunions s'ha elaborat un document titulat "Proposta de la comissió assessora per elaborar el projecte de reforma de la façana marítima de Portocolom". Aquest document està en fase de redacció final, però podem avançar-vos alguns punts.

En certs aspectes hi ha consens i en d'altres no, vos resumim alguns dels acords i desacords més importants:

- que el projecte contempli la millora del clavegueram i les estacions impulsores

- estudi de circulació per valorar canvis de sentit i direccions úniques

- restaurar o condicionar certes barraques, reubicar contenidors, evitar baranes i prioritzar materials de qualitat

- aprofitar les obres per deixar-hi tubs a fi de passar-hi noves instal·lacions

- reposar i sembrar vegetació, autòctona i de baix manteniment

- soterrament d'instal·lacions elèctriques a certs llocs de gran valor arquitectònic

- refer parets seques en mal estat (sense ciment) i preveure evacuacions d’aigües

- ajardinar el reblé de davant cas corso (on es draga actualment)

- voravia sobre l'asfalt a sa Bassa Nova, evitant construir damunt penyes, comprar els pinarets i mantenir-los

- fer un varador per petites barques i recuperar el del revolt de sa farmacia

- reordenar tot el Passeig Massutí

- fer practicable un pas per davant Can Sureda (no hi ha consens en la forma de fer-ho, el PP posa entrebancs contra el criteri majoritari)

- restructurar el carrer de la mar i crear una zona només per a vianants vora el Mollet d'en Pereió (tampoc hi ha consens absolut pel que fa la intervenció).

- Al carrer de'n Velar tampoc hi ha consens de debò alhora de pavimentar part del carrer pels vianants

- Retirar l'asfalt a les barraques que l'ajuntament va asfaltar, evitar aparcar-hi (poden passar per ull qualsevol dia) i fer un estudi de les estructures.

- Fer una secció uniforme de 5 metres a la carretera del Far i fer-hi algun tipus de voravia o separació (2 metres) entre cotxes i vianants a la banda de la mar, fent que aquesta voravia s'estrenyi per no haver de tallar arbres als llocs més valuosos.

És un dels punts més conflictius: aquesta intervenció pot tenir un fort impacte ambiental i paisatgístic si no s'ajusta al màxim. Mentre que la majoria proposa no possar llumenària pel seu gran valor natural, el PP n'hi vol. Al nostre entendre s'ha de conservar aquest espai únic el més natural possible, sense convertir la carretera en un carrer urbà més.

- S'ha de fer un estudi per saber si és possible recuperar la platja des Babo, depenent d'aquest hi ha diverses opcions: deixar-ho com està, engrandir la carretera actual o fer-la passar més terra endins si així es pogués recuperar la platja.

En tot cas aquesta actuació pot tenir també un fort impacte i queda pendent d'estudi.

- Entre Es Babo i s'Arenal arreglar la voravia existent i arreglar els carrers que de la Tirada de can Font

- Restaurar la platja de s'Arenal (la carretera fa que la platja perdi cada hivern l'arena), redistribuïr els aparcaments i eliminar la carretera que travessa la platja.

- A s'arenal petit fer marjades per evitar la greu erosió de la platja.

- Fer un estudi complet per avaluar l'estat ambiental de la badia de Porto Colom i destinar una part del pressupost a corregir els problemes detectats

L'elaboració d'aquest document no tanca el debat sobre aquesta remodelació, al contrari, pensam que aquest continua en una fase diferent, ja que s'ha de redactar un nou projecte, respectant els acords als que s'ha arribat en certs temes.

Com és lògic la plataforma demanarà el compliment dels acords, especialment d'aquells que han estat reivindicats els darrers dos anys i que finalment han estat inclosos (després de molta feina) dins el document.

Pot ser molts de vosaltres recordareu la polèmica creada a la Colonia de Sant Jordi amb la construcció del passeig. Tot i haver-hi un consens mínim el Ministeri de Medi Ambient (amb Jaume Matas al cap davant) va decidir tirar pel seu camí, deixant el consens només per la foto al diaris.

En poc temps penjarem el document a internet, al blog http://quinportvolem.blogspot.com/ Si voleu aportar cap opinió o comentari podeu fer-ho a l'adreça quinportvolem@hotmail.com.
Salut a tots!

Plataforma Quin Port volem?

Nedstat Basic - Free web site statisticsEls arcs de comunicació comuniquen i uneixen

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb