Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psicòleg humanista i social.

Portocolom, estiu de 1959

satalaieta | 08 Agost, 2009 07:39

Portocolom, estiu de 1959


Fa dos anys que els nostres webs i blocs van canviant molt lentament, i més a l'estiu. Abans, fins i tot, els tancavem al juliol i agost.

Fa uns anys Llàtzer Méndez i Pedro Bennassar, dos joves de Felanitx, ens sorprenien amb la recuperació del gruix de l'arxiu de Francesc Bonnin ("És Mut Masseta"), bàsicament de preses i persones de Felanitx dels anys 40, 50 i 60. http://www.elmutmasseta.blogspot.com/

Poc després, el mateix estiu, de la mateixa època i entorn, vaig rebre una col·lecció important de fotografies de Francisca Sureda, alguna de les quals vaig publicar en el nostre web. http://satalaieta.balearweb.net/post/38983

Fa uns mesos la meva germana Dolors Ramis em va sorprendre amb una part important de l'arxiu de negatius del nostre estimat tio Joan Picó Forteza, un enamorat de Portocolom i de la fotografia, que em va donar per a classificar (tio Joan era molt ordenat i una part, els 40 primers negatius, del 1956 al 1966, ja estava classificada) i digitalitzar. En fer-ho he trobat fotografies molt artístiques (i altres molt documentals) que no tenien res a envejar a les dues col·leccions anteriorment esmentades.

Presento aquí una foto de Joan Picó presa a l'estiu de 1959, fa exactament 50 anys, des de "Sa Bassa Nova" a la que es veu, en la seva majoria, la pròpia "Bassa Nova" abans del dragatge (que es va fer fa pocs anys), així com a "S'Altra Part" al fons, des de l’esquerra cap a la dreta: "s'Arenal dels Ases" o "Dels Capellans", "És Bavo" i el començament de "s'Arenal dels Homes" ("S’Arenal Gran”) i, en la mateixa banda, part de "Sa Bassa Nova" i, al fons a la dreta, part de "Sa Bateria". En el fang de "Sa Bassa Nova", ajupit d'esquena, es veu un home que recull alguna cosa del llot, probablement, cucs per anar a pescar.

Portocolom, fa 20 anys:

Un estiu, el de 1989, amb aigües netes. A principis de setembre del mateix any unes torrenteres impressionants, van deixar molts danys materials, una persona morta a l'Hotel És Corso i l'aigua del Port bruta i tèrbola, condicions que es van mantenir molts d’anys.

http://www.youtube.com/watch?v=hFsrXhLbUBM


Portocolom, aquest estiu:
 

Lloc des d’on Joan Picó va prendre la fotografia que presentam de 1959.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb