Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psicòleg humanista i social.

El Pla de Carreteres. Margalida Rosselló

satalaieta | 13 Desembre, 2009 09:08Margalida Rosselló ens remet el següent escrit:

Mallorca : Un Pla de Carreteres per soterrar Copenhague

Dia 03 de desembre se va aprovar el Pla de Carreteres de Mallorca per part dels partits del “pacte de progrés”, i dintre d’uns dies a Copenhague es tractarà com fer front a un dels reptes més importants que tenim actualment la humanitat: “el canvi climàtic”.

En aquesta illa nostra no hem progressat gens. El debat sobre carreteres i la inversió de diners públics en aquestes obres és l’eix del debat polític des de fa més de 25 anys. Mentre, s’han construït un gran nombre d’ autopistes (Palma-Inca-Alcúdia , Palma-Andratx , Palma-UIB , Palma - Llucmajor..) autovies (Palma-Manacor), variants, noves carreteres i grans ampliacions, segona via de cintura etc..., milers i milions d’euros públics per a una xarxa de carreteres/autovies i autopistes de les més extenses d’Europa. Se va començar amb l’autopista d’Inca fins arribar al Pla de Carreteres del 97, el qual convertia Mallorca en un anell asfaltat, i es va continuar amb un desplegament brutal – a l’anterior legislatura- que va suposar la construcció de grans autopistes que han romput la fisonomia de l’illa. La finalitat d’aquests plans ha estat -i és- donar cobertura a un dels parcs automobilístics més saturats del món (900 cotxes per 1000 habitants) i anar asfaltant a glopades el territori limitat illenc.
Hem de saber que la major contribució de les Illes Balears al canvi climàtic prové de la combustió generada especialment pels cotxes. Sols per això, el nostre sistema de mobilitat no és sostenible a nivell ambiental, social i econòmic, i no ens permet afrontar el repte planetari de minvar les emissions de CO2 a l’atmosfera.

Però, així i tot,sempre el mateix discurs i el mateix Pla de carreteres amb retocs o maquillat amb cremes de “sostenibilitat”. Ara, el “retoc” consisteix en deixar algunes de les obres més impactants per més endavant i substituir autopistes per desdoblaments (poca diferència hi ha ). Si anem així dintre de 20 anys seguirà en debat el mateix pla de carreteres.

Quins són els objectius de tanta carretera/autovia/desdoblament????....
L’objectiu és destinar una important quantitat de doblers públics per seguir incentivant l’ús del cotxe com a sistema de mobilitat prioritari en un model urbanístic dispers.

Sempre el mateix que ningú s’atreveix a canviar.

Ja és hora d’avançar, de reorientar els doblers públics cap a un sistema de mobilitat diferent a l’illa i superada a gran part d’Europa: hem de millorar la xarxa de tren, la xarxa de bus, augmentar el carrils bicicleta, fer aceres pels vianants i treballar per millorar totes aquelles formes de mobilitat més justes (tothom les pot utilitzar) més econòmiques i menys contaminants que permetin reduir l’ ús del cotxe.

Ara el debat social i polític és assumir un clar compromís per minvar el canvi climàtic. La oportunitat històrica és retirar aquest Pla de Carreteres i apostar per un Pla de transport just i viable econòmica i ecològicament.

Varem girar l’esquena a Kyoto , i també hem girat l’esquena a Copenhague. L’aprovació d’aquest Pla de Carreteres ha enterrat les esperances de Copenhague en un munt de grava i asfalt.

Mallorca ha perdut aquest tren , i continuem- com sempre- en el darrer vagó i tirant fum cap el planeta!!!

Margalida Rosselló Pons
ex consellera de medi ambient 99/03
i ex diputada dels verds
.

Comentaris

estimada Margalida

Miquel | 13/12/2009, 12:39

sento molt haver-te perdut.
amb tú a primera línia teniem un referent politic que ens permetia aclarir-nos i situar-nos davant moltissimes qüestions que avui semblen no interessar a ningú. una abraçada.

El Pla de Carreteres

Joseph | 16/03/2010, 00:58

Tota persona que no ha disposat i cobrat d'un càrrec públic es pot permetre es luxe de divagar d'assumtes pulitics i socials. Però, una persona que sí a hi ha estat i n'ha abusat per ventura l'hi convendria no moura pols, no fos que la vesin i els records es facin presents. Els meus respectes a na Margalida Rosselló, en tant va està al càrrec per comte dels votans al partit.

Estimat Joseph

Sa Talaieta | 16/03/2010, 23:43

Evidentment, tens dret a pensar el que vulguis i a escriure el que penses.

No obstant això, estic més d'acord amb la visió de Miquel que en la teva: Margalida Rosselló consellera va ser un exemple d'honestetat política, ética i dfensa de les Illes ("Qui estima les Illes no la destrueixen") i tant abans com després ha mostrat les mateixes qualitats i és un bon referent ecologista de qui els seus criteris tenen molta validesa, tant abans com durant com ara i sempre. I no de tots els polítics actualment en actiu podem dir el mateix.

Atentament.

Pla de carreteres

margalida rosselló | 21/03/2010, 17:08

Convindria que en Joseph explicitàs què vol dir amb el seu comentari.
No m'he d'amagar de res ni de ningú.Estic orgullosa d'haver treballat per protegir la nostra terra i en defensa de la democracia, i amb un respecte i responsabilitat envers "la cosa pública" durant tota la meva vida, i especialment durant el temps que vaig tenir el càrrec de consellera .

pla de carreteres

martí | 10/05/2010, 22:35

com no se fa res més? hem perdut? fins quan farem carreteres i carreteres sense aturar? seguirem fomentant el creixement -ara convertit en especulació que no genera riquesa per ningú-? Hauríem de fer qualque cosa.

Totalment d'acord, Martí

Antoni Ramis Caldentey | 10/05/2010, 23:01

Pensava que eres Maria Canyelles. Vdeig que ets Martí. Totalment d'acord. Tot i que sembla que vivim un inici de regeneració ético-política, la recuperació del Govern és molt limitadai molt sucursalista del capitalisme empresarial i polític del Matisme recent.

copiar i enganxar:
www.arc46.com

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb