Blog de l'Arc Mediterrani

"Sa Talaieta Petita". Arc Mediterrani. Coordina: Antoni Ramis Caldentey. Psicòleg humanista i social.

Dia Escolar de la No violència i la Pau, DENIP (30 de gener)

satalaieta | 30 Gener, 2011 22:05


30 de gener: "Dia Escolar de la No violència i la Pau (DENIP)"

El 30 de gener, com a "Dia Escolar de la No violència i la Pau (DENIP)", sorgeix com a iniciativa privada i personal del mestre i inspector d'educació mallorquí (Santanyí) Llorenç Vidal, que, en commemoració de la mort del líder nacional i espiritual pacifista de l'Índia Mahatma Gandhi (el 30 de Gener de 1948, assassinat a trets per un fanàtic hinduista), va proposar, el 1964, que se celebrés un dia mundial anual, el 30 de gener, en el qual en tots els centres escolars i educatius s’eduqués en els principis de l'esmentat pacifista de la no violència, la pau, respecte i drets humans. El seu objectiu és l'educació en i per al respecte, la solidaritat, la concòrdia, el respecte als drets humans, la no violència, la pau, entesa entre persones de diferent formació, ètnia, cultura o religió: Amor universal, No violència i Pau. Contra l'egoisme, la segregació, marginació i qualsevol tipus de violència. El DENIP va ser reconegut pel Ministeri d'Educació i Ciència, mitjançant l'Ordre Ministerial del 29 de novembre de 1976.

Aquest any, en caure el 30 de gener en diumenge, els centres escolars ho van celebrar el divendres dia 28, últim dia lectiu de la setmana. Una d'aquestes celebracions escolars va ser ideada pel pedagog i pacifista mallorquí Sebastià Barceló Castillo i va consistir en posar una placa commemorativa en el lledoner que va sembrar fa més de 40 anys Don Melcior Rosselló i Simonet, al pati-jardí de l'Escola annexa de Pràctiques (de la Normal), de la qual ell era director, home de gran influència educativa en tots els seus alumnes i persones amb qui es va relacionar.
Sebastià Barceló va recordar als seus alumnes assistents, i va explicar als joves alumnes de l'IES Josep M ª Llompart (que antigament era la Normal i Annexa de Palma) assistents, les virtuts personals i educatives de Don Melcior.

Pots veure les fotos d’aquest acte a:

Pots conèixer al senyor Melcior Rosselló i Simonet a:

Altres dies mundials, generals, de la Pau:
Dia 21 de Setembre: Dia Internacional de la Pau
El dia internacional de la Pau es va establir originalment el 1981 en una resolució 37/67 de l'Assemblea General de les Nacions Unides perquè coincidís amb la inauguració del seu període de sessions cada setembre. Va ser l'any 2001 quan l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) va declarar que el 21 de setembre serà una data orientada per celebrar i observar la pau. Un dia dedicat a commemorar i enfortir els ideals de pau en cada nació i cada poble. Aquesta resolució va ser acceptada i signada per tots els estats membres que es van comprometre que, en cas d'estar en guerra, aquest dia seria un dia de treva.
Dia 1 de Gener: Dia Mundial de la Pau
El primer de gener de 1967 el papa Pau VI va proclamar i va proposar que en aquesta data cada any se celebrés el Dia Mundial de la Pau
.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb